Ξηροί Καρποί και Αποθήκευση
Ξηροί Καρποί και Αποθήκευση

Ξηροί Καρποί

Από βοτανικής άποψης οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που έχουν έναν βρώσιμο σπόρο με σκληρό μη βρώσιμο εξωτερικό κέλυφος. πολλά από τα τρόφιμα που οι άνθρωποι θεωρούν ξηρούς καρπούς είναι πραγματικά οι σπόροι των δρυπών, φρούτα των οποίων η σάρκα περιβάλλει ένα μόνο κέλυφος με έναν σπόρο μέσα.

Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια.

Ξηροί Καρποί και Αποθήκευση

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υγιεινό σνακ, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική  αξία και αδιαμφισβήτητα η κατανάλωση τους αποτελεί κομμάτι ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Ωστόσο η αποθήκευσή τους παίζει σημαντικό κομμάτι στην διατήρηση των ιχνοστοιχείων που περιέχουν και των θετικών ιδιοτήτων, που μας προσδίδουν και στην αποφυγή να μας χαλάσουν πριν τους χρησιμοποιήσουμε ή να έχουν αρνητικές συνέπειες μέχρι και δηλητηρίαση αν τους καταναλώσουμε χαλασμένους.

Ξηροί Καρποί και Αποθήκευση
Ξηροί Καρποί και Αποθήκευση

Κάποιοι τρόποι για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών αναπτύσσονται παρακάτω.

  • Το πιο σημαντικό για την επίτευξη όσο μεγαλύτερης αποθήκευσης μπορούμε να επιτύχουμε είναι να τους έχουμε σε ένα καθαρό αεροστεγές δοχείο με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία στον καρπό. Επίσης έτσι δεν θα υπάρξει αλλοίωση της γεύσης και δεν θα εισχωρήσουν άλλες μυρωδιές.

 

  • Εάν αποθηκεύεις συσκευασμένους ξηρούς καρπούς εμπορίου, δεν χρειάζεται να τους καταψύξεις. Εάν όμως έχεις αγοράσει χύμα οποιονδήποτε ξηρό καρπό από μια τοπική αγορά, θα μπορούσες να τους καταψύξεις για δύο 24ωρα πριν τους αποθηκεύσεις για να σκοτώσεις τυχόν παράσιτα.

 

  • Ο καρπός με το κέλυφός του ή ολόκληρος είναι κατά πολύ καλύτερος αν δεν έχετε σκοπό να τους καταναλώσετε άμεσα. Επειδή οι τεμαχισμένοι ή ψημένοι απελευθερώνουν τα έλαιά τους και έρχονται σε επαφή με τον αέρα όπου μειώνει και την διάρκεια αποθήκευσή τους αλλά και των θετικών που μας προσφέρουν.

 

  • Αποθηκεύστε τους πάντα σε ένα δροσερό σημείο που δεν θα έχει άμεση επαφή με τον ήλιο. Αν είναι να τους καταναλώσετε άμεσα τότε ένα σκοτεινό σημείο σε θερμοκρασία δωματίου είναι εντάξει. Αλλιώς μπορείτε να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο για 6 μήνες ή στην κατάψυξη για 1 χρόνο και σε γενικές γραμμές θα μείνουν φρέσκοι και αναλλοίωτοι.

 

Το site www.whynut.gr προσφέρει άρθρα που είναι βασισμένα σε επιστημονικές πηγές. Όλα τα άρθρα προσφέρονται ως γενικές πληροφορίες και κανένα κείμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο συμβουλής από κάποιον γιατρό ή άλλον επιστήμονα υγείας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που έχει δημοσιευτεί. Το άρθρο επιμελήθηκε ο γεωπόνος Νίκος Κοτσίδης.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.