Έβριστον ή Υβριστόν: η παραδοσιακή κουζίνα των Ποντίων
'Εβριστον

Έβριστον ή υβριστόν: η παραδοσιακή κουζίνα των Ποντίων, στο πιάτο σας!

Οι Πόντιοι, εκτός από την πλούσια ιστορία, έχουν και πλούσια παραδοσιακή κουζίνα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έβριστον ή υβριστόν, το οποίο δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Το έβριστον είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό ζυμαρικό, το οποίο συνήθιζαν να φτιάχνουν και να καταναλώνουν, κυρίως του χειμερινούς μήνες. Λόγω του κρύου που επικρατούσε, καθώς και της υγρασίας, τα φρέσκα ζυμαρικά δεν μπορούσαν να στεγνώσουν σωστά, με αποτέλεσμα να χαλάνε.

Αντιθέτως, τα ζυμαρικά τα οποία έχουν ψηθεί ελάχιστα στον φούρνο δεν χαλάνε και μπορούσαν να διατηρηθούν πολλούς μήνες. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για προψημένα ζυμαρικά, τα οποία προετοίμαζαν σε μεγάλες ποσότητες ήδη από τον Αύγουστο και τα διατηρούσαν αποθηκευμένα.

Η προετοιμασία του έβριστον είναι πολύ απλή. Απλά τοποθετείτε σε ένα πιάτο το έβριστον και ρίχνετε βραστό νερό για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στην συνέχεια το μεταφέρετε σε ένα νέο πιάτο. Το έβριστον φτιάχνεται σε αλμυρή συνταγή, με τυρί φέτα και αυγά ή γλυκιά συνταγή, με ζάχαρη και κανέλα.

Έβριστον

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.